Sørreisa

Gleder seg til USA

Team Cosmos på Sentralskolen opplever voldsom støtte til den kommende USA-turen sin og deltakelsen på World Festival.

I kommunestyret i Sørreisa denne uka fikk klassen tildelt 60.000 kroner til reisen fra kommunens disposisjonsfond. Det føyer seg inn i rekken av flere donasjoner i det siste. Sparebank 1 har tidligere gitt 90.000 kroner, og også Lenvik Kommune har innstilt på å gi Sørreisaklassen 20.000 kroner. Dette skal behandles i formannsskapet der neste uke.

I tillegg har mange lokale og nasjonale aktører bidratt inn i reisekassa. Turbudsjettet ligger på rundt 300.000 kroner.

Mia Solset Malik sier til nettavisa at de nå gleder seg enormt til turen.

– Vi gleder oss kjempemye til å reise, og vet at dette blir å være et minne for livet. Det er jo selvfølgelig mye arbeid som legges i det, men vi har det gøy og lærer mye av alt vi gjør.

– Skolen har vært veldig grei og latt oss bruke så mye tid som vi trenger på dette, det er jo ikke så rart siden vi lærer så mye av det. Vi har også brukt mye tid etter skolen, og da har kontaktlæreren og veilederen vår, Linda Hauglid, vært sammen med oss. Siden vi er så engasjerte i det vi holder på med, har det flere ganger vært jobb i helger og sene kvelder, sier Mia.

Og det opprinnelige prosjektet og konseptideen har blitt videreutviklet fra første konkurranse under Tromsfinalen på Silsand i høst.

– Ja prosjektet vårt har utvikla seg masse fra første versjon. Da tenkte vi for eksempel på magnetkraft i stedet for lufttrykk. For tiden holder vi på å utvikle prosjektet enda mer, og får innspill fra forskjellige fagpersoner med erfaring.

Klassens teknologiske idé går ut på å forbedre søvnvilkårene for astronauter i verdensrommet. Ved å utvikle en egen personlig søvnmodul, en sovekapsel, håper man å gjøre det enklere for astronauter å sove i et vanligvis vektløst miljø. Sovekapselen skal lage en lokal følelse av gravitasjon, slik at søvnen kan føles mer som man gjør på jorda.

– Akkurat nå er vi i en prosess med å finne fagpersoner for å utvikle løsningen, tidligere har vi snakket med for eksempel radiolog Arve Jørgensen ved NTNU. Vi har også vært i kontakt med ulike forskere, noe vi planlegger å gjøre mer av, sier Mia solset Malik.

Tidligere i uka snakket de f.eks med Petter Skanke fra Norsk Romsenter. Der fikk de presentert løsningen og mottok gode innspill fra han.

Hvordan ser dere foreldre på dette som klassen nå skal være med på, fra en lokal konkurranse på Silsand til å bli invitert til selveste Detroit i USA?

– Vi hadde nok ikke sett for oss World Festival nei, men hadde på lik linje med elevene et håp om minst én nominasjon i Oslo. Å være der i 2017 og ikke få nominasjoner var litt «kjipt», så vi hadde et håp om å krone den gode innsatsen til elevene og ikke minst innsatsen til Linda fra skolen med å bli nominert til noen priser, sier Erlend Dårflot Olsen til nettavisa.

– Underveis i den Skandinaviske finalen på Fornebu innså vi som var med at elevene leverte svært godt i alle presentasjoner, og da de på premieutdelingen ble nominert i tre enkeltkategorier og vant én av disse og deretter ble nominert til Champion prisen, stod jubelen i taket og vi var alle godt fornøyd med å ha avsluttet FLL-arbeidet med bravur.

Men det stoppet altså ikke der?

– Nei, det kom jo etterhvert en invitasjonen til World Festival i USA. Vi tok et kort foreldremøte like etterpå, med konklusjon «har vi sagt A får vi si B», så sant elevene og skolen, og spesielt Linda Hauglid, ville være med på det. Det ville de, så da kjørte vi bare på.

Klassen takker for alle bidrag til reisen, store som små.

– Spesielt imponert er vi over det lokale næringslivet i Midt-Troms. Noen har vært med i flere år, både i 2017 og 2018, og nå altså når det hele krones med deltakelse i USA, sier Erlend Dårflot Olsen til nettavisa.

Turneringen i Detroit er 24. – 27. April.

Legg igjen en kommentar